2012. január 30., hétfő

Oktatási törvény 2012 - Pedagógus életpálya modell - Köznevelési törvény tervezet


A kormány elfogadta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár köznevelési törvénytervezetét, de a koncepció bemutatására később kerül sor. A nemzeti köznevelésről szóló törvény elfogadott koncepciója 2013-tól jelentős összegű pedagógus béremelést tartalmaz. Fideszes politikusok szerint ennek semmi köze sincs a 2014-ben esedékes országgyűlési képviselő választásokhoz.
Ez a köznevelési törvény tervezet szorosan kapcsolódik a pedagógus életpálya modellhez, hiszen meghatározza a pedagógusok alapilletményét és előmeneteli rendszerét.
2013-tól a pedagógusok az alábbi jövedelemre számíthatnak:
Alapilletmény:
  • egyetemet végzett pedagógusok esetében a jelenlegi minimálbér 200 százaléka
  • főiskolát végzett pedagógusok esetében a jelenlegi minimálbér 180 százaléka
A jelenleg érvényes minimálbér 78.000,-Ft, így egy egyetemet végzettségű kezdő pedagógus bruttó 156 ezer forintot keres majd. A gyakorlati idő függvényében emelkedne a pedagógusok alapilletménye, ez 5 év után 187 ezer, míg 10 év után 235 ezer forint körül alakulna. 15 év pályán eltöltött idő után az alapilletmény meghaladja majd a 300 ezer forintot.
Az osztályfőnöki pótlék jelentős emelésére lehet számítani, ez az illetményalap 10 - 30 százalékának megfelelő összeg lenne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése