2012. január 30., hétfő

Pedagógus életpálya modell 2012 - Köznevelési törvény - Oktatási törvény


Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár szerint a pedagógusok életpálya modellje gyakorlatilag 2013-tól kerül bevezetésre, a 2011/12-es tanév még változások nélkül fog lezajlani. A kormány előtt lévő törvénytervezet - elfogadása esetén  - 2012. január 1-én lét életbe, de gyakorlatilag 2012. szeptember 1-től alkalmazhatók majd az új szabályok.
A  pedagógus életpályamodell 2013-ban indul útjára, ettől kezdve lehet számítani a pedagógusok jelentősebb béremelésére. A finanszírozásban is alapvető átalakulások várhatók, a tervek szerint a pedagógusok a bérüket közvetlenül az államtól kapják majd meg. A pedagógusok tekintélyét helyre kell állítani, ennek érdekében meg kell teremteni az anyagi és a szakmai feltételeket is.
Hoffmann Rózsa szerint az új köznevelési törvény keretjellegű lesz, de érvényesíteni fogja az állam felelősségét és irányító szerepét az oktatáson belül. Az oktatás közszolgáltatás, amelyet közpénzből finanszíroznak, tehát minden intézmény fenntartója az állam lesz. Önkormányzati fenntartás csak kivételes esetben fordulhat elő.
2013-tól a pedagógusok alapilletménye egyetemet végzettek esetében a jelenlegi minimálbér 200 százaléka, főiskolát végzetteknél  a jelenlegi minimálbér 180 százaléka lesz. Erről bővebben itt olvashat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése