2010. augusztus 9., hétfő

Elzálogosított iskolaépület

Több száz gyerek sorsa kerülhet veszélybe, ha év közben értékesítik a győri ingatlant
2009. augusztus 28. 


Farkas Melinda
A Vocational Academy győri iskolaépületére terhelte rá a bírósági végrehajtó a súlyosan eladósodott alapítvánnyal szembeni követeléseket, mivel az lassan egy éve nem fizeti ki korábbi dolgozói elmaradt bérét, és hatalmas köztartozásai vannak. Az intézményben ennek ellenére egy hét múlva megkezdődhet a tanév. Ha év közben árverezik el az épületet, gyerekek százainak oktatása kerülhet veszélybe.



Tovább gyűrűzik a másfél éve kirobbant alapítványi iskolai botrány: a Vocational Academy a jogerős ítéletek ellenére sem fizeti ki köztartozásait és korábbi dolgozói több havi elmaradt bérét, ezért a bírósági végrehajtó ráterhelte az alapítvány győri iskolájára a követeléseket.
Emlékezetes: a Vocational Academy Alapítvány tavalyelőtt 24 kistelepülési oktatási intézmény fenntartási jogát szerezte meg oly módon, hogy azt ígérte az önkormányzatoknak: amennyiben átengedik nekik az iskolát, a településnek egy fillérjébe sem kerül a működtetés, mert még az állami iskoláknak járó kiegészítő normatívát sem kérik el tőlük. Az alapítvány azonban számos iskolában nem egyenlítette ki a közüzemi számlákat, a pedagógusok pedig hónapokon át nem kaptak fizetést, és az elmaradt béreikhez azóta sem jutottak hozzá. A dolgozóknak másfél éve négy-hat havi bérrel, illetve elmaradt végkielégítésekkel tartozik az alapítvány. Több óvodában, iskolában többnapos szünetet kellett elrendelni. Az osli általános iskolában például év közben megszűnt a felső tagozat, mert a több hónapos elmaradt bérfizetések miatt összesen két tanár maradt az iskolában. A 24 tagintézményből húsz csődbe ment.
– Márciusban nyertünk jogerősen pert az alapítvány ellen. A bíróság 13 dolgozónak összesen több mint húszmillió forintot ítélt meg, amit banki inkasszó útján érvényesíthetünk. Az eltelt fél évben azonban egyetlen fillért sem kaptunk meg a ki nem fizetett bérünkből. Az általunk ismert számlákra ugyanis nem érkezett pénz – jelentette ki lapunknak a sopronkövesdi Árvay Péter, az egyik csődbe ment iskola tanára. A pedagógus feltételezése szerint az alapítvány rengeteg bankszámlát működtet, ám ők csak annak a három számlának a számát ismerik, amelyről korábban fizetést kaptak. Az inkasszó során kiderült, hogy ezekből kettőt megszüntettek, egyre pedig nem érkezett pénz az utóbbi időben. Árvay szerint az alapítványnak igenis van bevétele, hiszen jelenleg négy helyszínen, Győrben, Kapuváron, Csornán és Kunszigeten működtet iskolát, amelyek után támogatást kap az államtól. A Magyar Államkincstár azonban elzárkózott attól, hogy a károsultaknak elárulja, a Vocational melyik számlájára utalja a normatívát. Így egyetlen lehetőség maradt: a bírósági végrehajtó, aki lefoglalhatja az alapítvány vagyonát.
A vitnyédi és a marcaltői károsult pedagógusok már a sopronkövesdiek előtt pert nyertek a szélhámos alapítvány ellen. Van, akinek már több mint hárommillió forinttal tartoznak, és egy éve jogerős ítélet van a kezében, mégsem kapott egy fillért sem. Az inkasszóból persze nem folyt be pénz, így ügyük már a végrehajtónál van. A Kisalföld információi szerint a bírósági végrehajtó ráterhelte az alapítvány győri iskolájára a károsultak több tíz millió forintos követeléseit, ám a pénz megszerzésére így is kevés az esély, a lap szerint ugyanis az épületnek több mint ötven tulajdonosa van, vagyis az alapítvány tulajdonosi részesedése olyan alacsony, hogy abból lehetetlen lesz mindenkit kártalanítani. A ki nem fizetett tanárok követelései ráadásul a sor végén kullognak, hiszen az alapítvány nem csak nekik adós. A pedagógusok információi szerint a Vocational hetvenmillió forinttal tartozik az APEH-nak és 450 millióval az Erste Banknak, előbb pedig ezeket kártalanítják majd a pénzből. A követelések sora ugyanakkor napról napra bővül: nemrég újabb sopronkövesdi és rábapordányi pedagógusok ügyében született az alapítványt fizetésre kötelező határozat. A tanárok egy része azon bosszankodik, miért éppen a rengeteg tulajdonosú győri iskolára terhelték a követeléseket, hiszen így nem lesz esély jussuk visszaszerzésére, pedig az alapítványnak van olyan ingatlanja is, ami kizárólag az ő tulajdonában van, így annak értéke teljes egészében a tartozások rendezésére lenne fordítható. Ez a Vocational kapuvári épülete, amelyben szintén iskola üzemel.
A tanárok érdekei mellett az alapítványi iskolába járó gyerekek oktatáshoz való joga is sérülhet. A Vocational Academy honlapja szerint ugyanis jövő héten a bírósági végrehajtás ellenére is megkezdődik a tanítás az „elzálogosított” épületben, és ha azt tanév közben veszik el az alapítványtól, gyerekek százai maradnak iskola nélkül.
Azt gondolhatnánk, az oktatási kormányzat a jelenlegi helyzetben megpróbál segíteni a gyerekeken, és azonnal kiveszi a súlyos csődben lévő alapítvány kezéből az általa működtetett iskolákat, ám az már kiderült, hogy erről szó sincs. Bakonyi László, az iskolák törvényes működését ellenőrző Oktatási Hivatal elnöke korábban lapunknak azt mondta: nem tehetnek semmit, a működési engedélyt ugyanis a megyei főjegyző, és nem az oktatási tárca adja ki, így azt ők nem is vonhatják vissza. Árvay Péter érdekvédő tanár szerint is a Győr-Moson-Sopron megyei főjegyző a felelős, mivel ő adja ki az engedélyt minden évben a Vocationalnak az iskolák működtetésére.
Megdöbbentő volt már az is, hogy tavaly úgy kapta meg az említett négy iskola fenntartói jogát az alapítvány, hogy az előző évben húsz iskolát vitt csődbe, és az akár százmillió forintos követelést is érvényesíthető munkaügyi perek voltak folyamatban ellene. Az engedélyt kiadó Kovács Béla megyei főjegyző akkor úgy nyilatkozott: Győrben, Kapuváron, Csornán és Kunszigeten korábban nem voltak problémák, így nem lett volna indokolt visszavonni az engedélyt; ez a kérdés csak akkor lesz aktuális, ha a bíróság esetleg csődeljárást kezdeményez a szervezet ellen. Azóta bírósági végrehajtás van folyamatban az alapítvány ellen, és a jogerős követeléseket az iskolaépületre terhelték, a Vocational azonban honlapja tanúsága szerint négy településen ismét megkezdi a tanévet. Szerettük volna megkérdezni Kovács Bélát, miért nem vonja vissza a fenntartó működési engedélyét, amikor több száz gyerek oktatása kerülhet veszélybe, a főjegyző azonban elérhetetlennek bizonyult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése