2010. augusztus 2., hétfő

Művészetoktatás

KDNP: segítse a kormány a művészetoktatást
Michl József a hazai művészetoktatásról szólva kiemelte: a finanszírozási feltételek évről-évre romlottak, 1992-től - kivéve az előző Fidesz-kormányt - folyamatosan csökkent az e célra fordított összeg. Az egyházi fenntartású művészeti oktatási intézmények kiegészítő normatíváját 2005-től elvették - jegyezte meg. Van olyan intézmény, amely azonnali segítség nélkül, szeptemberben nem nyitja meg kapuit. Azt kérte, segítse a kormány a művészetoktatást.
Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár kiemelte: a kormány elkötelezett a művészeti nevelés érdekében, kiemelt területnek tartja. Az előző kormány alatt milliárdokat vontak ki, s így százezer gyermek tűnt el a rendszerből. Mihelyt lehetőség lesz, megpróbálják pótolni az elvont összegeket - tette hozzá. Az új nemzeti alaptantervben, amelynek kidolgozása egy-két héten belül megkezdődik, hangsúlyosabb szerepet kap majd ez a terület is.

MTI 2010. július 19., hétfő 15:43

2 megjegyzés:

  1. Csak az a kérdés, hogy ez mit jelent a hétköznapokon, mert így szép,csak hát lakva ismeri egymást az ember.
    "Mihelyt lehetőség lesz, megpróbálják pótolni az elvont összegeket."
    Ezt már értem, tehát még nem....

    VálaszTörlés
  2. Hogy kevés a pénz, az egy dolog. De a tanár még kevesebb, igazán ez tette tönkre az alapfokú művészetoktatást, különösen vidéken. Három éve a megváltoztatott törvény következtében tömegesen rúgdosták ki az egész országban az évek, néhol évtizedek óta JÓL tanító művészetoktatókat arra hivatkozva, hogy nem megfelelő a képesítésük, és lehetetlen feltételek teljesítését kérték számon tőlük. Nem az számított, mit tettek le az asztalra, hanem az, hogy milyen papírjuk van. Normális dolog egy 30-40 éves, családos tanártól elvárni, hogy beíratkozzon 5 évre egy zeneművészeti egyetemre, ahol levelező szakok csak elvétve indulnak? Mindezt úgy, hogy amikor ezt a pályát választotta, ez még nem volt követelmény? Normális dolog azt várni, hogy a zeneművészeti egyetemet végzett, évente pár tucat főből álló elit fog majd elmenni Csajágröcsögére 10 éveseket szolmizálni tanítani? Szép dolog a minőség, jó dolog arról ábrándozni, hogy nálunk a legmagasabb képesítésűek oktassanak a legalacsonyabb szinteken is, csak éppen totálisan életszerűtlen, és maximum felmenő rendszerben lett volna szabad próbálkozni a bevezetésével. Ma a helyzet az, hogy hiába van igény a zenetanulásra, hiába lenne tanár is, csak épp ha papír nincs, akkor hivatalos zeneoktatás sincs, a zeneiskolák a megszűnés küszöbén tengődnek. Aztán persze a magyar leleményes nép, megoldja, tanulnak a gyerkőcök így is, csak épp magánórákon, feketén. De hogy kinek jó ez, azt csak az irreális elvárásokat felállító törvény készítői tudhatják.

    VálaszTörlés