2010. augusztus 2., hétfő

Szégyen Kodály országában: összeomolhat a művészetoktatás

NYERGESÚJFALU A hírek szerint a legújabb költségvetési szerkezetben rendkívül komoly érvágásra számíthatnak a művészeti oktatásban résztvevők: a zenedék, kisképzők, ipar- és képzművészeti szakközépiskolák kollektívái eddig is a léthatáron éltek.
Szabolcsi Bence Zeneiskola, a belső bejárat felett szép és megható idézetek a művészetek, a zene, irodalom, festészet, építészet emberalakító értékeiről. Egy lépessel beljebb az itt dolgozók, hasonlóan másutt működő zenész és képzőművész kollégáikhoz, már nem ezeken meditálnak. Ők a végtől, az ellehetetlenüléstől félnek.
Pásztói Tamás igazgató attól tart, hogy az újabb elvonások tragikus hatásúak lesznek:
– Amitől félünk: hogy teljesen tönkremegy, ami Kodály országában az elmúlt évszázadban létrejött. Nem akarok nagy szavakat mondani a művészet megtartó, tisztító erejéről, nem. De ha ez sem lesz, tragikus a vég.
Gyakorlatilag összeomolhat a művészetoktatás. Jelenleg évi 105 ezer forint a normatíva hallgatónként; ehhez a település önkormányzata százezer forinttal járul hozzá. A térítési díj félévenként, fejenként 5300–7000 forint között van.
Ennek az összegnek a 95 százaléka, hihetetlen magas arány ez, bérköltségekre megy el; a maradékból kell minden mást rendezni: hangszerek vásárlását, javítását, az épület fenntartását. Ha az állami normatívát csökkentik, akkor a térítési díjon kell emelni, ennek a  hatása az lehet, hogy egyre kevesebb gyereket iratnak be, s akkor össze kell vonni tanszakokat, el kell bocsátani tanárokat, ahogyan az igazgató mondja, „leamortizálódik” az egész ágazat.
Drasztikus lépés, borongunk a Zene világnapján. Drasztikus, mert egy tollvonással visszafordíthatatlan folyamat indulhat el.
– Félelmetes, mi tönkre ment már ebben az országban. Az emberek fokozatosan elveszítik küzdőképességüket. Nagyon félünk a jövőtől. És csak ismételni tudom magam: művészeti oktatás nélkül, csak itt, a zenei vonalon: tönkremennek az együttesek, nem lesz művelt közönség, eltűnik az az előnyünk, ami megvolt eddig. És hát a szégyen Kodály, Bartók országában...
A Szabolcsinak jelenleg 235 tanulója és 19 tanára van. 22 tanszakot működtetnek: szolfézs előképző 1-2 évfolyam, zongora, furulya, fuvola, klarinét, trombita, kürt, tenorkürt, baritonkürt, harsona, tuba, ütő, fagott, szaxofon, oboa, harmonika, hegedű, magánének, gitár, kamarazene, zenetörténet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése